Innovatief en kostenbewust ontwerpen

De eerste ‘wimpers’ voor de nieuwbouw van onderwijscluster Donker Curtius in den Haag zijn geplaatst. Deze vaste zonwering is met behulp van geavanceerde software vormgegeven. Hierin is de optimale balans gezocht tussen daglicht, energieverlies en de klimaatinstallatie. In plaats van de gebruikelijke statische daglichtberekening die worden gehanteerd in de Frisse Scholentoets, is er gebruik gemaakt van een dynamische daglichtberekening. Oriëntatie, locatie en weersinvloeden zijn meegenomen in de modellen. Hieruit zijn ‘wimpers’ ontstaan die per oriëntatie zijn vormgegeven en zorgen voor een gegarandeerd uitzicht naar buiten en sterke reductie van de directe zoninstraling.
De optimalisatie resulteert in een gebouw met een zeer gunstige open-dicht verhouding van de gevel. Dit heeft een positief effect op de bouwkosten omdat een gesloten gevel minder duur is om te bouwen dan een glazen pui. Daarnaast is er aanzienlijk minder zoninstraling, waardoor de benodigde koellast in het gebouw aanzienlijk is teruggebracht.
Naast de technische voordelen ontstaat er een fraai driedimensionaal effect in de gevel, waarmee onderwijscluster Donker Curtius een eigentijdse en unieke uitstraling krijgt.