BERKHOUT

MARENTE

Hoewel steeds meer dementerenden thuis blijven wonen, onderkent zorginstelling Marente de stijgende behoefte aan kleinschalig groepswonen voor cliënten met een ingrijpende zorgvraag.

Plaats
Lisse
Jaar
2016 – 2017
Opdrachtgever
Marente

Programma
22 zorgeenheden en 2 gemeenschappelijke woonkamers
Ontwerpteam
Hans de Moor

RESULTAAT

CONCEPT

De uitbreiding van Berkhout is officieel opgeleverd aan zorginstelling Marente, dat de stijgende behoefte aan kleinschalig groepswonen voor cliënten met een ingrijpende zorgvraag in de Bollenstreek onderkent. Het is een dierbaar paviljoen geworden in de ogen van de gebruikers.

Voor Spring betekent verdieping in de vraag van de cliënt het mobiliseren van belevingsaspecten. Demente mensen zitten immers het grootste deel van de dag binnen in een gemeenschappelijke woning. Om het thuisgevoel te ondersteunen en onrust weg te nemen zijn zintuiglijke aspecten voor deze doelgroep van cruciaal belang.

Het is een vleugel van twee verdiepingen geworden, die haaks op het hoofdgebouw in de tuin gesitueerd is. Op de koppen zijn rond de gemeenschappelijke woonkamers grote veranda’s bedacht, zodat de bewoners beschut of in de zon van de buitenlucht kunnen genieten. De 22 appartementen zelf hebben een uitwaaierende gevel met grote overstekken, waardoor de ruimte zich als het ware opent. Er is zo een extra dimensie aan het zicht vanuit het bed toegevoegd.

Beide aspecten zorgen voor een fysieke en mentale verbinding met de omgeving. Deze versterking van de relatie met de buitenruimte waarborgt een transparante uitstraling van de paviljoenstructuur, die in de toekomst ook aan de andere kant van het hoofdgebouw van Berkhout kan worden doorgezet.