Spring Roomburg

54 woningen Roomburg

GEMEENTE LEIDEN

Dit woningbouwplan bestaat uit een drietal ensembles op een rij, die door de combinatie van een viertal verschillende types samengesteld zijn. De crux zit in de doorsnede, die via een vide de lichttoetreding tot de woning reguleert. Gezien de noordoriëntatie van de tuinen is naast de lichttoetreding veel aandacht aan de overgang van de dubbelhoge woonkeuken naar de straat besteed.

Plaats
Leiden
Jaar
2004 – 2008
Opdrachtgever
Gemeente Leiden, Hans van Leeuwen
Oppervlakte
9.200 m2

Bouwsom
€ 9 miljoen
Ontwerpteam

Hans de Moor
Inez Hegeman

RESULTAAT

CONCEPT

Het ontwerp voor 54 geschakelde woningen in een flauw gebogen straatwand is geïnspireerd op de specifieke situatie en de verschijningsvorm van de bouwblokken. Daarbij bepaalt de combinatie van de doorsneden van de vier verschillende types de verschijningsvorm van het blok als geheel. Er ontstaan zo een drietal expressieve ensembles, waarbij de plastische architectuur gekenmerkt wordt door een gelaagdheid in verschillende abstractieniveaus: de samenhangende straatwand, de verschillende blokken en het individuele huis. De crux zit in de doorsnede, die via de vide boven de keuken de lichttoetreding tot de woning reguleert.

Het zijn ruimtelijke verrassingen geworden, waarbij een gedeelte van het wonen met een entresol op de verdieping gesitueerd is. De tuinen zijn op het noorden gelegen, maar door de vides komt er onverwachts veel daglicht binnen. Dankzij een terugliggende dakverdieping komt er ook voldoende zon in de achtertuinen. Veel aandacht is besteed aan de overgang van de woning naar de straat met een zorgvuldig vormgegeven entreepartij met een pergola en een opstelplaats voor de containers. De vlotte verkoop van de onalledaagse typologie bewees dat de woonconsument helemaal niet zit te wachten op een standaardplattegrond, zoals vele deskundigen beweren. Uiteraard zijn de stramienmaten van ruim 6 meter en het hoge afwerkingsniveau ook debet aan het verkoopsucces.

Het woningbouw plan heeft een GPR van 8,4 gescoord, hetgeen anno 2005 een grensverleggende waarde was. De extreem energiezuinige woningen hebben een flexibele indeling op de slaapverdieping. De kubistische architectuur wordt expressief gemaakt dankzij een afwisseling van warm stootvoegloos metselwerk in een paarse verblendsteen en lichte eternite leien voor de gevelbekleding, die terugligt in het gevelvlak. Dankzij de bevlogen gemeentelijke opdrachtgever Hans van Leeuwen als ontwikkelaar is op basis van ambitieus programma de architecten van Roomburg veel vrijheid gegeven om producten in de nieuwe wijk langs de verdiepte A4 te ontwikkelen, die de doorstroming op de bestaande voorraad bevorderen en een nieuwe norm voor wonen stellen.