KC Koos Meinderts

Lucas Onderwijs

Paviljoen in het Groen
Hoe ontwerpen we een multifuntioneel gebouw voor de buurt Loosduinen in Den Haag dat op een vriendelijke manier aansluiting zoekt met haar omgeving en de privacy van zowel de buurt als de school zelf waardeert? Het concept is een ‘Paviljoen in het Groen’, een compact gebouw met centrale ligging op het kavel temidden van een groene omgeving. Een uitnodigend transparant gebouw dat middels een vriendelijke uitstraling één wordt met haar omgeving.

Plaats
Den Haag

Jaar
2021

Opdrachtgever
Lucas Onderwijs

Oppervlakte
3700 m2

Programma
nieuwbouw 2-laagse MFA

Ontwerpteam
Alfons Hams
Jurjen Vermeer

RESULTAAT

CONCEPT

Onderwijspaviljoen
Het gebouw is geïnspireerd op een onderwijspaviljoen in het groen en heeft een vrije vorm die zich gemakkelijk schikt op de locatie. Door het hart van het kindcentrum op het zwaartepunt van het kavel te plaatsen, kan een hoogwaardige groene ruimte rondom het gehele gebouw worden gerealiseerd. Door de gebogen lijnen ontstaat een gevellijn die aansluit op de omgeving en die geborgen groene plekken creëert. Deze plekken dienen vervolgens ieder als platform voor verschillende activiteiten, plekken waar er voor ieder kind wat te ontdekken valt. Door de gebouwvorm en de positionering van leerpleinen langs de gevel kan er, met zicht op de omringde natuur, een juiste balans worden gevonden voor een goede hoeveelheid natuurlijke daglichttoetreding. Al met al een onderwijspaviljoen in optima forma!

Naast de centrale ligging op het kavel krijgt het paviljoen een compacte vorm van twee lagen met  alleen de gymzaal als hoogteaccent op de eerste verdieping. Met haar ligging en zicht richting de sportvelden veroorzaakt de gymzaal geen zichtbare hinder voor de omliggende woningbouw, terwijl de hoofdentree met oriëntatie naar de wijk juist toegang geeft aan de buurt.

Een ‘Haags plaatje’
De uitstraling van het gebouw is bedacht vanuit het principe van de ‘Haagse School’. Dit betekent dat er een bakstenen architectuur wordt toegepast, waarin langs horizontale lijnen een ritmische geleding van zorgvuldig geproportioneerde volumes en ramen wordt aangebracht. Door de dubbelhoge hoofdentree, het hoogteaccent van de gymzaal en de witte kaders met houten geveldelen krijgt de school langs verschillende zijden een ander gezicht. De glazen puien op de begane grond zorgen voor een uitnodigend gebaar en verbinding tussen activiteiten binnen en buiten. Door een eenduidige vormentaal ontstaat samenhangend geheel waarbinnen verschillende identiteiten tot uiting kunnen komen.

Een collectieve gebouwvisie
Het gebouw heeft in essentie drie delen die elkaar ontmoeten in het hart van het kindcentrum, een multifunctionele ruimte die de gebruikers bij elkaar brengt en gangen overbodig maakt. Hier wordt de tribunetrap de eyecatcher van de ruimte. Het is in feite een centrum waar alle functies samenkomen en door de hoge mate van transparantie voor iedereen zichtbaar is. Door middel van leerpleinen kan een informele setting worden gerealiseerd voor verschillende activiteiten en ontstaat er verbinding tussen de lokalen. Opnieuw zijn er geen gangen, je gaat van plek naar plek.

Duurzaamheid
Voor een duurzaam en onderhoudsvriendelijk gebouw hebben we voor het interieur gekozen voor natuurlijke materialen zoals hout, een materiaal dat ook een warme uitstraling biedt. Daarnaast staan comfort, toekomstbestendigheid, gezondheid, functionaliteit en veiligheid hoog op de agenda. Door een integraal ontwerp met decentrale installaties per gebouwdeel kunnen we het voor elkaar krijgen om de verdiepingshoogte beter te benutten en ook om hogere ramen toe te passen voor meer daglichttoetreding.