Spring Cascade

CASCADE

MAB PROJECT ONTWIKKELING BV

Dit woonwinkelcomplex vormt een cruciale verbinding tussen twee winkelstraten. Het gebouw haakt op meerdere niveaus aan op de openbare ruimte. Aan het Onderlangs vinden expeditie en parkeren plaats, op de verdieping winkelen en wonen. Het Parkstiltegebied wordt begrensd boven een soort vestingmuur met een gekromde arcade en overkragende patiobungalows. Enkele transparante winkelpaviljoens filteren de halfopen structuur, waardoor een idyllisch decor ontstaat.

Plaats
Zoetermeer
Jaar
1998 – 1999
Opdrachtgever
MAB Project Ontwikkeling bv
Oppervlakte
5.000 m2

Bouwsom
€ 5,4 miljoen
Ontwerpteam
Hans de Moor

RESULTAAT

CONCEPT

Dit sluitstuk van een decennialange ontwikkeling in het centrum van Zoetermeer is ontworpen door Spring architecten in opdracht van MAB, dat verantwoordelijk was voor een groot deel van het winkelareaal.Het woonwinkelcomplex vormt een verbinding tussen twee winkelstraten van het Stadshart. Omdat het stadscentrum opgetild is, haakt het gebouw op verschillende niveaus aan op de openbare ruimte.

Aan het Onderlangs vindt expeditie en parkeren plaats. Op de eerste verdieping – het voetgangersgebied – liggen de entrees onder een gekromde arcade tussen de winkelfronten en een soort vestingmuur,

die de begrenzing van het parkstiltegebied vormt. De gelaagde overgang van dit idyllisch decor naar de winkels wordt achtereenvolgens door de paviljoens, de arcade en de vliesgevel begeleid.

Hoewel een gesloten doos altijd de voorkeur heeft van de retailer, zijn we er toch in geslaagd om een transparante  en uitnodigende uitstraling te bewerkstelligen dankzij de hoge arcade met slanke kolommen en de vliesgevel, die door zijn verspringing in de doorsnede maximale openheid uitstraalt.

De paviljoens fungeren als schakel naar het Parkstiltegebied, maar bieden ook toegang tot het maaiveldniveau van het gebouw.

De bovenste bouwlaag telt 10 patiobungalows die een panoramisch uitzicht op het park aan de noordzijde bieden. Ze worden aan de achterzijde ontsloten door een overkapte galerij. De woonkamer, keuken en hoofdslaapkamer zijn gesitueerd rondom een patio, waardoor er onverwachts toch veel zon in deze ruime “stads”woningen komt.