Clubhuis HCWV

Hockey Club Wateringse veld

De hand in hand verbondenheid binnen de vereniging komt tot uitdrukking in het clubhuis. Met twee prominente, aan elkaar vastzittende kappen, wordt dat beter zichtbaar dan met één kap. De werkelijkheid is dat voor het clubhuis vier kapvormen bij elkaar geplaatst zijn, zodanig dat ze vloeiend in elkaar overgaan en één geheel vormen. Twee vormen hadden als clubhuis en kinderopvang eerder gediend en zijn hiernaartoe verplaatst, omdat de sfeer van het hout en de ruimtelijke vorm erg goed bevielen. Het geheel heeft nog een referentie, namelijk die van een landschappelijke schuur. Zoiets past goed in dit deel van de stad Den Haag, dat zich kenmerkt door ecologie en parkachtig groen.

Plaats
De Haag
Jaar
2015 – 2017
Opdrachtgever
HCWV
Oppervlakte
1100 m2

Bouwsom
1,4 miljoen
Ontwerpteam
Alfons Hams
Anneke Heins

RESULTAAT

CONCEPT

Indeling
Aan de voorzijde is op hoogte een tribune ontstaan op de berging van de keeperstassen die tegen het gebouw geplaatst is. De tribune, waarvandaan je het uitzicht hebt over twee velden, is vanaf die velden met een trap te bereiken. Het is tevens de uitloop voor het entresol met de bar boven. Onder de andere kap beneden zit de hoofdbar.

De twee bars kunnen onafhankelijk van elkaar functioneren maar zijn met een trap binnen ook met elkaar verbonden. Onder het entresol bevinden zich de teamkamers en de kleedruimten.

Ligging
De ‘schuur’ oriënteert zich nadrukkelijk naar de Leyweg, de weg waaraan het complex geadresseerd is en uiteraard naar de velden die daar voor liggen. Luifels bezorgen de ruimte voor en dichtbij het gebouw extra comfort.

Extraatje
Niet gevraagd toch gekregen is het hofje tussen de twee bestaande vleugels voor de kinderopvang. Afgezonderd van het hockeygebeuren hebben de kinderen van de kinderopvang hier een eigen plek.

Het gebouw scoort onder andere door het hergebruik van een bestaand pand, en door de vier sterren die het scoort op de duurzaamheidsgraadmeter GPR. Excellent dus.