ONDERWIJSCLUSTER DONKER CURTIUSSTRAAT

Stichting Lucas Onderwijs en gemeente Den Haag

In het nieuwe onderwijsgebouw van 11.000 m2 worden de Hofstad Mavo Havo en het kindcentrum met de Oase, kinderopvang DAK en een MFA gehuisvest. Het Definitief Ontwerp is inmiddels gereed.

Plaats
Den Haag
Jaar
2018-
Opdrachtgever
Stichting Lucas Onderwijs
Gemeente Den Haag
Oppervlakte
11.000 m2
Opdracht
Schetsontwerp t/m oplevering

Bouwsom

Ontwerpteam
Alfons Hams
Jurjen Vermeer
Lucia Gimenez
i.s.m. Architech Company

RESULTAAT

CONCEPT

Inpassing in de omgeving
Het nieuwe gebouw wordt gerealiseerd op de plek van basisschool de Oase. Het groene karakter van de locatie met een groot aantal monumentale bomen is geïntegreerd in het ontwerp. Hierdoor is de impact van het nieuwe gebouw op de omgeving beperkt en hebben de schoolpleinen al vanaf het begin een vriendelijke en groene uitstraling.

Parametrisch ontwerp
In samenwerking met Architech Company wordt het ontwerp van de gevel parametrisch ontworpen. Het effect op het energieverbruik, de daglichttoetreding en de bouwkosten wordt op deze manier in een vroegtijdig stadium onderzocht en kan direct worden geïntegreerd in het ontwerp van het gebouw.

Samen onder 1 dak
Ondanks de complexiteit van het programma kent het gebouw een passende kleinschalige opzet. De basisscholen en de kinderdagopvang zijn georiënteerd op de rustige en groene Donker Curtiusstraat. De Hofstad Mavo Havo is gericht op de meer stadse Albardastraat. In het alzijdige gebouw krijgen alle voorzieningen een duidelijk herkenbare entree, ontsloten vanaf een ruim en zonnig schoolplein.
Door één van de sportzalen halfverdiept aan te leggen, ontstaat de mogelijkheid om de verschillende functies van het gebouw op de eerste verdieping met elkaar te verbinden. Hierdoor kunnen de scholen en de kinderopvang op een vanzelfsprekende manier gebruik maken van elkaars faciliteiten. Daarnaast is een flexibele indeling van het gebouw in te toekomst gegarandeerd.

VIDEO