FLEVOHUIS

YMERE

Afgelopen jaren is de 4500 m2 grote plint van dit grote woonzorgcomplex in Amsterdam grondig gerenoveerd om de identiteit van de Indische buurt te versterken. Daarbij zijn niet alleen de indeling en de gebruikersinstallaties vernieuwd, maar is ook de gevel rondom getransformeerd. Een transparante vliesgevel met gezeefdrukt glas versterkt een alzijdige en uitnodigende presentatie van het voorzieningencentrum. Dankzij een subtiel verlopende witte print wordt een bepaalde mate van privacy gewaarborgd, terwijl het contact van binnenuit met de omgeving open blijft is.  De bewoners van deze levendige buurt uit allerlei culturen en religies kunnen voor een scala aan zorgvragen terecht bij een herkenbaar en uitnodigend multifunctioneel centrum.

Plaats
Amsterdam
Jaar
2008 – 2013
Opdrachtgever
Ymere
Oppervlakte
4.500 m2

Bouwsom
€ 4.5 miljoen
Ontwerpteam
Hans de Moor
Ed Tromp
Kathalijne Teuben

RESULTAAT

CONCEPT

Het Flevohuis is een van de grootste zorgcentra in Nederland aan de rand van de Indische buurt in Amsterdam-Oost. Het complex uit de jaren 70 bestaat uit een zachtgele hoogbouw van drie schijven op een plint en een laagbouw carré van later datum. De onderdelen worden verbonden, door een gang op maaiveldniveau, die een voorplein aan het Kramatplantsoen begrenst.

De ruim 4500 m2 grote plint is door Spring architecten in opdracht van Ymere grondig gerenoveerd om de identiteit van de Indische buurt te versterken. Het Flevohuis is een uniek complex geworden, dat is ingericht volgens het alles-onder-één-dak principe. Naast de combinatie van verzorgend en verplegend personeel wordt eerstelijnszorg geleverd door specialisten ouderengeneeskunde, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen, en maatschappelijk werkers

Het nieuwe dienstencentrum Flevopoort biedt bewoners en wijkbewoners de mogelijkheid om gebruik te maken van een kapper, pedicure, een huisartsenpraktijk en maatschappelijke dienstverlening. Een buurtwinkel en een restaurant completeren het concept De bewoners van de levendige buurt uit allerlei culturen en religies kunnen door een scala aan zorgvragen terecht bij een uitnodigend en herkenbaar multifunctioneel centrum.

Om de gewenste revitalisatie tot stand te brengen zijn niet alleen de indeling en gebruikersinstallaties vernieuwd, maar is ook de gevel rondom de plint getransformeerd. Een transparante vliesgevel van gezeefdrukt glas versterkt een alzijdige en uitnodigende presentatie van de plint naar de buurt en het Flevopark.

Dankzij de subtiel verlopende witte print wordt een bepaalde mate van privacy gewaarborgd, terwijl het contact van binnenuit met de omgeving open blijft. De zeefdruk van witte stippels beperkt in combinatie met aluminium lamellenluifels ook de zontoetreding. In de lamellengevel van de installatieruimtes is de naam opgenomen. De uitbouw met de fysiotherapiepraktijk heeft nieuwe puien en een bekleding van grijze tegelstroken gekregen. De gevels van de verbindingsgang werden in samenhang van nieuwe kozijnen voorzien. Het interieurontwerp waarborgt de identiteit van circa twintig deelnemende organisaties, zonder de samenhang uit het oog te verliezen. Een kruisvormige lay out biedt overzicht en verbindt de drie entrees met elkaar, zodat het gebouw alzijdig toegankelijk blijft.