GUIDO GEZELLELAAN

BAM WONEN

Nieuwe Impuls voor “De Strip”
Op ‘De Strip’ aan de Guido Gezellelaan zijn 83 nieuwe sociale huurappartementen gebouwd. Het programma van eisen was stevig: nul-op-de-meter, nul-treden, parkeren onder het gebouw en Woonkeur-Plus, wensen die niet onder doen voor de nieuwbouw van een luxe appartementencomplex. Door corporatie Stadlander is aan het ontwikkelteam van BAM Wonen en Spring een stringent budget meegegeven.
In het tendertraject heeft Spring architecten in korte tijd in samenwerking met Urban Synergy en BAM Wonen een woningbouwplan gemaakt, waarbij onze inzet op maximale woonkwaliteit niet onopgemerkt bleek. “We gaan geen galerijflats slopen, om ze daarna weer op te bouwen” was ons motto.

Plaats
Bergen op Zoom
Jaar
2016 – 2018
Opdrachtgever
Bam Woningbouw i.c.m. Stadlander
Oppervlakte
1e fase: 12.200 m2

Bouwsom
€ 10,9 miljoen
Programma
83 sociale huurwoningen incl. halfverdiepte parkeergarage
Ontwerpteam
Hans de Moor
Dennis van Klij
Anneke Heins

RESULTAAT

Kleinschaligheid bevordert eigenaarschap
Spring architecten heeft een woonconcept voorgesteld op basis van een portiekontsluiting, waarbij per laag steeds vier appartementen op het portiek met lift en trappenhuis zijn aangewezen. Door de configuratie van kopappartementen, die de tussengelegen brede appartementen als het ware omarmen, worden binnen de gevraagde oppervlakte van 75m² gbo voor sociale huur en 85m² gbo voor sociale huur-plus plattegronden aangeboden die maximaal georiënteerd zijn aan de gevel. Dit kleinschalig concept draagt bij aan een veilige woonomgeving, waarbij bewoners als vanzelfsprekend verantwoording dragen voor hun “eigen” portiek.
De appartementen zijn ruim en praktisch in te richten, hebben minimaal twee slaapkamers, een ruime badkamer en voorzien in voldoende bergruimte. De puien van vloer tot plafond in de woonkamers versterken de verbinding met buiten, ze verbinden de bewoners als het ware met de plek. Het grote loggia-balkon van ruim 2 bij 4 meter biedt ook nog eens de mogelijkheid om uit de wind en naar keuze in de zon of in de schaduw te genieten van de schitterende groene omgeving.

We ontwerpen voor de ontmoeting
Omgekeerd versterkt de alzijdige oriëntatie van het gebouw en gericht op de omgeving de sociale controle op de buitenruimte en daarmee het gevoel van een veilige woonomgeving. Een omgeving die is aangekleed met paarse heide, wilde grassen, struiken, kleine dennen, berken, lanen en paden. Een heemtuin van de Brabantse wal vormt de drager van het gebied dat tevens de entree en het visitekaartje vormt voor het park het “Groene Gordijn”. Hier kunnen bewoners en passanten elkaar ontmoeten en spreken de bewoners elkaar over het wel en wee van de wijk. Dankzij de openbare ruimte komt in het decor van dit landschap -de gebouwen-, al snel een buurtfeest van de grond.

Vanwege vorm, hoogte en oriëntatie presenteren de bouwmassa’s zich afwisselend, maar ook samenhangend qua architectuur. Een genuanceerde en eigentijdse metselwerkarchitectuur, die fraai harmonieert met de landschappelijke inrichting, vormt het kader voor een oriëntatie van de woningen op het park en op de zon. Een kader dat is ingevuld met een palet van componenten: lichtgekleurde puivullingen, kunststof kozijnen, halfopen balkons en horizontale banden, leveren een tijdloze verschijningsvorm op die er na verloop van tijd goed uit blijft zien, dankzij onderhoudsarme materialen die zich in het Hollandse klimaat hebben bewezen.

Het parkeren voor bewoners is verdiept onder het gebouw en onder de gemeenschappelijke tuinen voor de bewoners gesitueerd. Het parkeren voor bezoekers is aan de schaduwzijde van de gebouwen, dicht bij de entrees, half verdiept opgenomen in het glooiende landschap. De entrees van de gebouwen bevinden zich zowel aan de noord- als de zuidzijde, zodat op maaiveldniveau een optimale ontsluiting en verbinding tussen parkeren en tuinen ontstaat.

PROCES

Duurzame techniek voor lage woonlasten
Vanuit het beleid om een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving is onderzocht hoe zo veel mogelijk appartementen nul-op-de-meter (NOM) gemaakt konden worden. Stadlander draagt zo bij aan lagere energiekosten voor haar huurders. Bijna de helft van de huurders heeft op deze manier vaste maandelijkse woonlasten, waarin het gebruik van energie is opgenomen. Spring heeft tijdens het ontwerptraject gestuurd op een integrale inpassing van de technieken in het bouwkundig ontwerp.

Een ontwerp dat consequent is opgezet volgens de Trias Energetica waarbij de energievraag is beperkt door een hoge schil isolatie met een RC van 6, aangevuld met op daglicht geoptimaliseerde raamopeningen die zijn voorzien van triple beglazing. Dankzij de warmtepomp met bodemopslag wordt in de zomer ook voldoende gekoeld. De daken van de gebouwen zijn volledig bedekt met PV-panelen waardoor voor 38 van de appartementen in de benodigde energievraag kan worden voorzien.