HET TERRAS

MARSAKI

Deze langgerekte flauw gebogen wand begrenst een grote herstructureringslocatie langs de Burgemeester van Haarenlaan. De schegvormige woningen hebben flexibele woningplattegronden, die aan de specifieke doelgroepen diverse indelingsvarianten bieden. Behalve werken aan huis is het vooral mogelijk om voor mensen met een islamitische achtergrond verschillende woonruimtes in te richten. Aanvankelijk ontwikkeld in 4 bouwlagen wordt nu de extra verdieping van de woningen optioneel uitgevoerd.

Plaats
Schiedam
Jaar
2002 – 2010
Opdrachtgever
Woonplus Schiedam
Oppervlakte
5.400 m2

Bouwsom
€ 4.2 miljoen
Ontwerpteam
Hans de Moor
Inez Hegeman

RESULTAAT

CONCEPT

De grootscheepse herstructurering van de wijk Nieuwland aan de noordzijde van Schiedam is in een aantal fases verdeeld door corporatie Woonplus. Langs de Burgemeester van Haarenlaan zijn er in twee langgerekt blokken met 33 geschakelde eengezinswoningen ontworpen, waar mensen uit verschillende doelgroepen, levensfasen en culturen zich thuis voelen.

Gezien de vraag uit de markt en de ligging aan de doorgaande weg is er voor een niet-alledaagse plattegrond gekozen. De woonkamer op de 1e verdieping maakt het goed mogelijk om voor en achter te wonen. Deze indelingsvrijheid sluit expliciet aan op de behoefte van de allochtone doelgroep, die in de wijk woont, maar uiteraard is het ook denkbaar om een woonkeuken en een zitkamer te maken. De begane grond heeft een grote entreehal, naast een dubbele inpandige berging. De tuinkamer beneden is ook te gebruiken als woonkeuken, maar ook voor werken aan huis of een extra grote slaapkamer. De derde en optionele 4e laag zijn slaapverdiepingen, zodat het huis voor grote gezinnen bruikbaar is.

Het woonblok begrenst een brede, drukke straat met een dubbel profiel door een robuuste wand van 3 verdiepingen. De dakopbouw is terugspringend en in een materialisatie van leien bedacht, zodat latere uitbreidingen zich logisch kunnen voegen in de verschijningsvorm. Aan de verkeersluwe achterzijde zijn de compacte tuinen op de zon georiënteerd en begrensd door tuinmuren. Het verticale ritme in de sobere metselwerk architectuur verschaft door de klassieke raampartijen stedelijke allure aan de flauw gebogen wand.