HPC Charlois

STICHTING LMV-VOORTGEZET ONDERWIJS

Het Praktijk College Charlois is een kleine, maar prettige, praktijkschool aan de Talingstraat, in het hart van Charlois op Rotterdam Zuid. Het bestaande gebouw van HPC Charlois is te klein en daarom zal het gebouw worden uitgebreid: voor een deel met nieuwbouw en voor een deel door middel van interne verbouwingen. De nieuwbouw wordt op het schoolplein aan de Talingstraat gerealiseerd tegen het bestaande gebouw aan.

De ruimte op het schoolplein is beperkt en daarnaast is de school gebaat bij een overzichtelijke structuur met weinig gangen. Met het oog hierop is ervoor gekozen om de nieuwbouw direct tegen het huidige gebouw aan te plaatsen, zodat de nieuwe ruimtes vanuit de bestaande gang bereikt kunnen worden; het toevoegen van extra gangen is niet nodig. De omvang van de nieuwbouw blijft dus beperkt en het overzicht in het gebouw blijft daardoor gewaarborgd.

Plaats
Rotterdam
Jaar
2020 -2022
Opdrachtgever
Stichting LMV-VO
Omvang
1.039 m2
Opdracht
VO t/m oplevering en esthetische begeleiding

Jurjen Vermeer
Reinier Kok
Bart-Jan van Wijk
Amira Sehovic

RESULTAAT

CONCEPT

Architectuur
Het bestaande gebouw is gelegen aan de Boergoensevliet, een mooie laan in Charlois. Door het gesloten karakter van de gevels aan deze zijde, heeft het gebouw weinig uitstraling naar de wijk. De nieuwbouw biedt de mogelijkheid om zich meer te richten naar de wijk en het schoolplein. De begane grond van de nieuwbouw oriënteert zich met veel glas (op het noorden) op het plein; de gevel werkt als een etalage voor onderwijs. Hier komt ook de entree van de winkel, die onderdeel is van het onderwijs. De 1e en 2e verdieping richten zich met een groot venster op de Boergoensevliet.

De architectuur van het nieuwe gebouw is ingetogen en in balans met het bestaande gebouw. De horizontale witte luifels van het bestaande gebouw worden doorgezet in de nieuwbouw, gecombineerd met een rode baksteen die is afgestemd op de bestaande bakstenen gevel. Met respect voor het oude wordt er iets nieuws toegevoegd.

Ruimtelijke indeling
De ruimtes praktijk Handel/Logistiek en de winkel zijn op de begane grond gesitueerd en door middel van deuren in de gevel kan de buitenruimte betrokken worden bij het onderwijs. Kantoren en andere lesruimtes zijn op de 1e en 2e verdieping geplaatst.

In het bestaande gebouw worden er kleine wijzigingen doorgevoerd. Zo word de leskeuken verplaatst naar de nieuwbouw, waardoor de personeelsruimte groter wordt. Daarnaast wordt het directiekantoor opgedeeld in twee kantoren.

Aan de achterzijde wordt er nieuwbouw gerealiseerd voor de afdeling Groen. De houten berging wordt vervangen door volwaardige nieuwbouw in dezelfde architectuur als de recent gerealiseerde nieuwe hoofdentree. Om een goede interne koppeling te maken met deze afdeling, wordt er een gang gemaakt ten koste van een deel van een kleedruimte.

Buitenruimte
De indeling van de buitenruimte blijft zoveel mogelijk intact. Alleen de kas wordt verplaatst naar de achterzijde, grenzend aan de moestuin. Er hoeven geen extra parkeerplaatsen op eigen terrein toegevoegd te worden, want er is voldoende parkeercapaciteit in de wijk. Hierdoor blijft er voldoende pleinruimte over.

Frisse Scholen
Voor zowel de nieuwbouw als de verbouw gelden de eisen Frisse Scholen van de gemeente Rotterdam.

In augustus 2021 heeft de aannemersselectie plaatsgevonden.