VILLA KONING WILLEM III

Villa in Bunnik

Een voormalige praktijkwoning uit de jaren ’60 aan de Kromme Rijn in Bunnik is weer gereed voor de volgende 50 jaar. De inpassing in het landschap en het beperken van het energiegebruik zijn belangrijke pijlers in het ontwerp.

Plaats
Bunnik
Jaar
2016
Opdrachtgever
Particulier

Programma
Villa
Fotograaf
Ossip van Duivenbode
Ontwerpteam
Tjerk van de Wetering
Martijn Meenink
Freddie Slot

RESULTAAT

CONCEPT

Materiaalgebruik
De contouren van de oorspronkelijke woning zijn nog steeds zichtbaar in het nieuwe ontwerp. De fraaie plint van basaltblokken bij de drive-in garage is behouden en de oorspronkelijke metselwerk gevels zijn voorzien van stucwerk. Op de bestaande eenlaagse woonverdieping is een nieuwe slaapverdieping geplaatst. Deze nieuwe verdieping is uitgevoerd in een reliëf van onbehandeld geplatoniseerd hout, waardoor de woning qua kleur en materiaalgebruik als het ware opgaat in zijn omgeving.

Duurzaamheid
Het is een uitdaging om een bestaande woning uit het begin van de jaren 60 te transformeren tot een nul-op-de-meter woning.

Dit is gerealiseerd door de, hergebruikte, gebouwdelen zo goed mogelijk te isoleren en voor de nieuwe gebouwdelen een bijzonder hoge isolatiewaarde te kiezen  Warmtepompen zorgen er samen met pv-panelen voor dat de woning volledig in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien.

Wonen in het groen
Door de woonkeuken aan te leggen op het lage niveau van de tuin, vervaagt de grens tussen binnen en buiten. De groene omgeving komt als het ware de woning binnen. De verdiepingshoge schuifpui biedt een fantastisch uitzicht over de Kromme Rijn en de golfbaan.

De subtiele hoogteverschillen in de tuin zorgen voor prettige verblijfsplekken.
Het groene karakter van de omgeving wordt doorgetrokken in het groene dak. De groene daken vormen een mooi contrast tussen de bestaande en nieuwe gebouwdelen en illustreren nogmaals de duurzame ambities van de woning.