SPRING Marnix academie Utrecht

MARNIX ACADEMIE

MARNIX ACADEMIE

In slechts 4 maanden is het ontwerpproces én de uitvoering voor de herinrichting van de mediatheek voor de Marnix Academie in Utrecht uitgevoerd. De traditionele bibliotheek transformeert tot een ‘bring your own device’ mediatheek. Een nieuwe onderwijs filosofie, die er op termijn voor zorgt dat een groot gedeelte van de boekencollectie digitaal beschikbaar wordt. Ontwerp, aannemersselectie en uitvoering werden in drie maanden gerealiseerd.

Plaats
Utrecht
Jaar
2013
Opdrachtgever
Marnix academie
Oppervlakte
600 m²

Bouwsom
€300.000
Programma
onderwijs, interieur
Ontwerpteam
Tjerk van de Wetering
Martijn Meenink
Richel Lubbers

RESULTAAT

CONCEPT

Hergebruik
‘Hergebruik tenzij’, was het motto in dit ontwerp. De oranjerode vloer is niet verwijderd, maar de kleuren van het interieur zijn hierop aangepast. De onderstellen van de oude tafels zijn voorzien van nieuwe werkbladen en kabelgoten. De leestafel is gemaakt van boeken en legplanken uit de oude bibliotheek, ontworpen en uitgevoerd door Rolf Bruggink. Dit hergebruik heeft een substantiële besparing opgeleverd die vervolgens kon worden ingezet om de kwaliteit van de verbouwing te vergroten.

Structuur
De school is in twee fases gebouwd met als gevolg dat er een grote hoeveelheid kolommen staat op plekken waar ze niet altijd gewenst zijn. Verwijderen van de kolommen was geen optie, waardoor we een plan hebben ontwikkeld waarbij we de kolommen hebben ingezet als structurerend element van de ruimtelijke ingreep.

De verschillende ruimtes worden van elkaar gescheiden door een meanderend meubel wat soms een werkplek, boekenkast of balie is. Dit meubel sluit aan op de bestaande structuur van de kolommen, waardoor de kolommen onderdeel worden van de ontwerpingreep en ze niet meer als belemmerend of vervelend worden ervaren.

Proces
De werkzaamheden zijn uitgevoerd in slechts 5 weken tijd. In een intensief traject met de aannemer zijn in slechts 3 weken tijd de visiepresentatie vertaald naar uitvoeringstekeningen. Intensieve begeleiding tijdens de bouw heeft het mogelijk gemaakt om de werkzaamheden in dit korte tijdsbestek af te ronden.