Spring Melanchthon

VMBO Berkroden

MELANCHTHON CHRISTELIJKE SCHOLEN GEMEENSCHAP

Het concept voor het gebouw is vierkant van opzet met een ruime ontvangsthal in het hart van het gebouw. Aangrenzend bevinden zich de werkgebieden voor de leerlingen en daaromheen de instructie / theorieruimten. De ontvangsthal is de ruimte van waaruit je vertrekt naar de bestemming van die dag en geeft je overzicht over wat zich in het gebouw bevindt. Het gebouw is opgebouwd uit ruimten waar activiteiten plaatsvinden, gangen zijn er in beginsel niet. Wij willen graag dat het gebouw nuttigheid en functionaliteit uitstraalt en een blik gunt op de dynamiek van de school. De gevels zijn ontworpen met veel aandacht voor de kwaliteit van het metselwerk, dakranden en gevelopeningen. Door  zorgvuldige detaillering van het prefab beton en de baksteen ontstaat een duurzaam en karaktervol gebouw.

Plaats
Berkel en Rodenrijs
Jaar
2012 – 2015
Opdrachtgever
Melanchthon Berkroden
Oppervlakte
7.000 m2

Programma
nieuwbouw 3-laags schoolgebouw
voor voortgezet onderwijs
Ontwerpteam
Alfons Hams
Jurjen Vermeer
Jeroen van Bekkum (01-10)
In samenwerking met
01-10 Architecten

RESULTAAT

CONCEPT

Melanchthon Berkroden is een vierkant gebouw dat in het midden voorzien is van een twee verdiepingen hoog atrium. Dit is de zogenaamde vertrekhal van de school, het perron. In deze royale ruimte staat een doordacht houten gewelfd plafond dat gesteund wordt door twee sierlijke boomstructuren. Deze opvallende sculptuur geeft beweging en grandeur aan de ruimte en zorgt voor indirect invallend daglicht. Het is een ruimte voor overdenkingen, oriëntatie en een ruimte waar je anderen kunt ontmoeten.

Vanuit het atrium is er rondom zicht op alle activiteiten die in het gebouw plaatsvinden. Op de begane grond zijn dat onder meer diverse praktijk- en practicumruimten en op de verdieping zijn dat de vier onderwijsgebieden van 500m² groot. Voor elk leerjaar één.

Deze gebieden zijn juist vrij van dragende kolommen  waardoor de ruimte volledig geschikt is voor onderwijs en naar wens ingericht kan worden voor praktijk of theorie lessen of voor het individueel of in groepsverband werken. Op deze manier is een overzichtelijke en volwassen onderwijsomgeving voor de leerlingen gecreëerd.

De architecten kozen voor een rationeel betoncasco als bouwsysteem. Deze materiaalsoort kreeg een centrale rol in het ontwerp en werd bepalend voor diverse aspecten van het gebouw. Beton maakte het mogelijk om vloeroverspanningen van 16 meter te realiseren en zo de vrije indeelbaarheid van de ruimte maximaal te maken.

Het totale exterieur herinnert aan de architectuur uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, waarmee een link is gelegd naar de voorgeschreven bouwstijl van de toekomstige aangrenzende woonwijk.Het gebouw ligt op een eiland in een overgangsgebied tussen woonwijk en bedrijventerrein en vormt een samenleving in het klein. Een schoolvoorbeeld voor een nieuwe generatie adequaat ingerichte educatieve gebouwen, dat is VMBO Melanchthon Berkroden. Met een volwassen en professionele werkomgeving, een hoogwaardig binnenklimaat en volledig uitgerust met moderne  (leer-)faciliteiten voor docenten en leerlingen.

PROCES

OFFICIËLE OPENING MELANCHTHON BERKRODEN!
09-05-2015

Schoolgebouw van VMBO Melanchthon Berkroden.

In Berkel en Rodenrijs werd op 16 september 2015 het nieuwe schoolgebouw van VMBO Melanchthon Berkroden officieel geopend. De gemeente Lansingerland, het CVO Rotterdam en het bestuur van de christelijke scholengemeenschap Melanchthon ontwikkelden het pand gezamenlijk en selecteerden de Rotterdamse ontwerpcombinatie 01-10 architecten en Spring Architecten voor het verwezenlijken van hun ambitieuze programma van eisen,

waarin één van de pijlers het bereiken van een hoogwaardige en luxe verblijfsomgeving voor het VMBO was. De ontwerpcombinatie beantwoordde deze opdracht met een sterk centraal georganiseerd concept als drager voor een flexibele en volwassen leeromgeving en opent hiermee de deuren voor een nieuwe generatie schoolgebouwen.