DE TREFKOELE+

GEMEENTE DALFSEN

Na een selectieprocedure is de architectencombinatie SPRING en MoederscheimMoonen gekozen. De opdracht betreft een vernieuwbouw variant waarbij de huidige Trefkoele gedeeltelijk gesloopt gaat worden en uitgebreid wordt tot Kulturhus met een nieuwe sporthal en diverse maatschappelijke functies op het gebied van sport, welzijn, informatie en ontmoeten. In het ontwerp, onder de naam Trefkoele+, is gefocust op stedenbouwkundige inpassing in combinatie met de bestaande bibliotheek, die volledig geintegreerd is in het nieuwe kulturhus.

Plaats
Dalfsen
Jaar
2012 – 2014
Opdrachtgever
Gemeente Dalfsen
Oppervlakte
7.500 m2

Ontwerpteam
Alfons Hams
Erik Moederscheim (MM)
In combinatie met
MoederscheimMoonen Architects

RESULTAAT

CONCEPT

Situatie

De Trefkoele+ is de vernieuwbouw van De Trefkoele in Dalfsen tot Kulturhus. Het betreft een renovatie én transformatie-opgave. Het gaat om twee grote sporthallen, onderkomens voor diverse (top)sportverenigingen, een bibliotheek, welzijnsruimten, onderwijs- en activiteitenruimten voor ouderen en jongeren, de historische kring van Dalfsen, ruimtes voor paramedische activiteiten, een peuterspeelzaal, kinderopvang, het centrum voor jeugd en gezin, een veelvoud aan multifunctionele ruimtes en een centrale ontmoetingsruimte (café-restaurant).

De opgave was om te komen tot één gebouw, waarbij de bestaande bibliotheek gehandhaafd zou blijven. Het middendeel van het bestaande complex De Trefkoele werd gesloopt en met name de bestaande ovaalvormige monumentale bibliotheek werd ingrijpend gerenoveerd. In dit deel werd met behoud van de markante constructie een kinderopvang, peuterspeelzaal en een historisch centrum gevestigd.

Multifunctionaliteit is steeds een belangrijk criterium geweest in het navolgende proces. Zo is er een multifunctionele topsporthal ontstaan met tribune, die door materiaal- en kleurtoepassing, scheidingswanden en gordijnen, ook geschikt is voor theater en andersoortige grote evenementen. De bibliotheek is vormgegeven als transitoruimte naar andere functies zodat extra gangen niet hoeven te worden gemaakt. De centrale ontmoetingsruimte is als verbindende plus (+) ontworpen met een restaurant en café. Er is een groot aanbod gecreëerd aan soorten van ruimten met verschillende hoogtes en diverse vormen.

In het gevelconcept is getracht om eenheid en diversiteit te creëren. Deze eenheid is bewerkstelligd door het vormgeven van een continue gevelopdeling in de plint en een golvende bovenbouw. Door het perforeren van de gevel met raampartijen van verschillende afmetingen op verschillende posities ontstaat een levendig beeld. Deze diversiteit past bij een gebouw voor meerdere verschillende gebruikers.

PROCES

EERVOLLE VERMELDING GEBOUW VAN HET JAAR KULTURHUS DE TREFKOELE+
22-05-2015

foto - De Trefkoele+ bij BNA

Op het podium bij de BNA.

De Trefkoele+ heeft een eervolle vermelding ontvangen bij de uitreiking van het BNA beste gebouw van het jaar 2015. Het ontwerp van Spring architecten icm MoederscheimMoonen wordt gewaardeerd vanwege de aantoonbare meerwaarde van de combinatie van functies.

“De Trefkoele+ is in korte tijd uitgegroeid tot het kloppende hart van de buurt, en bruist bij bezoek van de activiteiten. In de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie scoort dit project hoog.” Aldus het juryrapport.