HERBESTEMMING APOSTOLISCHE KERK

PARTICULIER

De Utrechtse wijk Zuilen verandert in een snel tempo in een jonge nieuwe stadswijk. Veel afgestudeerden willen zelfstandig in de stad blijven wonen en de gezelligheid van het post-studentenleven blijven proeven. De kerk aan de Werner Helmichstraat biedt deze mogelijkheid.

Plaats
Utrecht
Jaar
2017-2019
Opdrachtgever
particulier
Oppervlakte
1.100 m²

Ontwerpteam
Tjerk van de Wetering
Martijn Meenink
Freddie Slot

RESULTAAT

CONCEPT

De woningen 
Compacte zelfstandige wooneenheden die van alle gemakken zijn voorzien. In de kerk is een aantal gemeenschappelijke voorzieningen opgenomen: een logeerkamer voor als ouders of vrienden een keer willen blijven en een monumentale entreehal die gebruikt kan worden voor een feestje. Een moderne manier van wonen in een monumentaal stukje Utrecht.

Duurzaamheid
Wat bijzonder is aan het project is dat het bijna energieneutraal is. We hebben dit gerealiseerd door de wanden en het dak aan de binnenzijde te isoleren en een warmtepomp en pv-panelen toe te passen.
De lichte houten inbouwconstructie maakt het mogelijk om inventieve installaties in het ontwerp te integreren.

Omgaan met monumentaal vastgoed
In overleg met de afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht zijn met behoud van het monumentale karakter van de kerk stevige ingrepen in de gevel gedaan, waardoor het gebouw een eigentijdse uitstraling heeft met respect voor de rijke historie.
De moderne aluminium kozijnen contrasteren met het ambachtelijke metselwerk en speklagen.
De dakranden zijn uitgevoerd in zink en door de strakke profilering van deze dakranden is ook hier een fraai contrast ontstaan tussen de traditionele houten oplossingen versus eigentijdse methodieken.