Spring Maimonides

Maimonides, Amsterdam

STICHTING JOODS BIJZONDER ONDERWIJS

Het begrip ‘traject’ diende als concept. Dit is fysiek vormgegeven in de vorm van een lint beginnend met lichamelijke oefening in de sportzaal en eindigend met geestelijke oefening in de sjoel. Het veiligheidsaspect speelt een hoofdrol bij de vormgeving van de gevel. De relatief kleine gevelopeningen, worden gecompenseerd door de daklichten en een patio. Licht van boven, licht van binnenuit.

Plaats
Amsterdam
Jaar
2006 – 2009
Opdrachtgever
Stichting Joods Bijzonder Onderwijs
Oppervlakte
26829 m2

Bouwsom
€ 4 miljoen
Ontwerpteam
Alfons Hams
Wim van der Wulp

RESULTAAT

CONCEPT

JSG Maimonides is een kleine Joodse scholengemeenschap in Amsterdam. Leerlingen kunnen een opleiding volgen in het vmbo-t, havo of vwo. Karakteristiek zijn de vaak kleine klassen en de vorm die de Joodse identiteit krijgt binnen de school.

Identiteit en gebouwconcept gaan in dit plan nauw samen. Op subtiele wijze wordt verwezen naar het Joodse leven van vroeger en nu. Onderwijs staat centraal, waarin het Sjema al eeuwen doorklinkt. De aloude levensloop heeft een vervolg gekregen in een fysiek vormgegeven lint. Een rondlopend traject dat begint met lichamelijke oefening in de sportzaal en eindigt met geestelijke oefening in de sjoel.

Het lint is massief en monumentaal, hier vindt de kennisoverdracht plaats. Het schoonbeton is onafgewerkt, de ruwe werkelijkheid van een veilige plek. De ruimtes tussen het lint zijn licht en luchtig. De binnenstraat met licht van boven leidt naar het multifunctionele leerplein en eindigt in het hart van het gebouw: de patio. Hier onder de blote hemel staat een olijfboom, het symbool van wijsheid en vrede.