SPRING walkin brigde hoofddorp

Walkin’ Bridge, Hoofddorp

GEMEENTE HOOFDDORP

De walkin’ bridge is een elegante transparante brug, die vanuit een parkachtige omgeving als het ware het landschap in wandelt. Een eenvoudige en efficiënt constructief archetype – de spoorwegbrug – wordt opnieuw uitgevonden en vormgegeven.

Plaats
Hoofddorp
Jaar
2016
Opdrachtgever
Gemeente Hoofddorp

Bouwsom
€ 1,2 miljoen
Ontwerpteam
Tjerk van de Wetering
Martijn Meenink

RESULTAAT

CONCEPT

Uitgangspunten
Een ruiter te paard moet veilig over kunnen steken en er is een relatief zware verkeersbelasting voor de brug. Samen met een vrije overspanning van 30 meter staat dit op gespannen voet met de wens om een ranke en transparante brug te ontwerpen, passend in zijn omgeving.

Het ontwerp
De walkin’ bridge, of de Leendert van der Meulenbrug zoals de brug nu heet, is een getransformeerde spoorwegbrug. Alle ontwerpuitdagingen zijn in één constructief element opgelost.
De diagonalen van de ligger zijn excentrisch geplaatst ten opzichte van de ligger en de hellingshoek varieert. De verlopende zig-zag-lijn benadrukt nog eens extra de rankheid van de brug.

Resultaat
Door de diagonalen van de ligger steeds verder uit elkaar te plaatsten, wordt de brug transparanter naarmate je het weidse landschap inloopt. De brug wandelt als het ware met je mee de natuur in. Van een afstand zijn de diagonalen prominent aanwezig en ontstaat er een interessant grafisch beeld. Van dichtbij zie je dat een efficiënte ingenieursbrug is omgetoverd tot een esthetische verrassing.