Westerschelde Middelharnis

STICHTING ZUIDWESTER

De vijf woongebouwtjes voor verstandelijk gehandicapten bestaan uit een boven- en een benedenwoning. De gebouwtjes zijn geclusterd rondom twee heuvels zodat de bovenwoningen op de heuvel en de benedenwoningen tegen de heuvel liggen. Deze heuvels sluiten aan bij de groene omgeving en scheppen twee gescheiden werelden waarin privacy en intimiteit een belangrijke rol spelen.

Plaats
Middelharnis
Jaar
2002 – 2007
Opdrachtgever
Stichting Zuidwester
Oppervlakte
2.400 m2

Bouwsom
€ 2.8 miljoen
Ontwerpteam
Alfons Hams
e.a

RESULTAAT

CONCEPT

Het complex is gebouwd op een terreinoppervlak van ongeveer 8.000 m². Om het beschikbare bouwoppervlak optimaal te benutten, ruimtelijke samenhang te creëren en elke woning zoveel mogelijk buitenruimte te geven, leunen de woongebouwen tegen twee heuvels. Deze heuvels sluiten op een natuurlijke manier aan bij de groene omgeving en geven beweeglijkheid aan het complex. Ze staan door een loopbrug met elkaar in verbinding. Bij deze brug is een lift opgenomen. Ook via trappen en een hellingbaan kan men de heuvels beklimmen. Door deze ligging staan de medewerkers in nauw contact met de woningen, maar houden ze er tegelijkertijd enige afstand van. Door zijn ligging op twee heuvels met veel onderlinge contactmogelijkheden kreeg Westerschelde de sfeer van een dorp in het klein.

De heuvels, de brug en de groene omgeving bieden de bewoners een omgeving waarin ze op avontuur kunnen gaan en hun eigen weg kunnen vinden. De pleinen op de heuvels, waaraan de ingangen van de bovenwoningen liggen, bieden hen een ruimte voor sociale ontmoeting en activiteiten buiten hun eigen leefgroep.

Elk woongebouw bestaat uit een boven- en een benedenwoning. De blokken staan in een draaiing ten opzichte van elkaar. Hierdoor hebben de woonkamers van beide woningen een open karakter, veel licht en veel contact met de omgeving. In de benedenblokken ontstaat het intieme gevoel dat de ruimte van de heuvels doordringt tot in de woning.

De woonkamers van de bovenwoningen hebben een transparant karakter en lopen in de vorm van terrassen uit op de benedenwoningen. Door deze terrassen, boven en beneden, beschikken alle woningen over hun eigen privé-buitenruimtes. De werkruimtes van de medewerkers zijn ondergebracht ín de heuvels, waardoor ze nauwelijks opvallen. Ze zijn voorzien van hoekramen die voldoende lichtinval van opzij garanderen en het beeld geven dat de ruimten uit de heuvel komen. Door deze ligging staan de medewerkers in nauw contact met de woningen, maar houden ze er tegelijkertijd enige afstand van.