Spring architecten ontwerpt parametrisch!

Om de specialistische kennis van onze collega’s op een snelle en directe manier met elkaar te delen, organiseren we regelmatig een kennissessie. Een flitscollege over een onderwerp, waarvan we vinden dat iedereen in het bureau daarmee aan de slag moet. Vorige week was het onderwerp parametrisch ontwerpen. Reinier Kok (projectmanager) en Timo van Dalen (modelleur) hebben de afgelopen periode gewerkt aan diverse projecten, waaronder het ontwerp voor een school en een voetgangersbrug, waarbij Grasshopper, Rhino en Archicad zijn ingezet om het ontwerp te optimaliseren en complexe geometrie eenvoudig te modelleren.
In de kennissessie werd de vraag gesteld: “Wat kan parametrisch ontwerpen voor jou betekenen?” Eén van de belangrijkste conclusies was: tijdwinst. Het modelleren van complexe geometrie kan sneller en efficiënter verlopen. Onze ervaring is dat, wanneer de juiste parameters vooraf worden ingeregeld, er minder kans bestaat op fouten tijdens het uitvoeringsontwerp. Als er een uitgebreide analyse van een programma van eisen wordt uitgevoerd, kunnen daaruit parameters worden gedestilleerd die worden gekoppeld aan een ruimtelijk model. Dit vergroot onze ontwerpvrijheid, zonder dat dit ten koste gaat van de eisen die worden gesteld aan het ontwerp.

Parametrisch ontwerpen houdt zich bezig met 3D modelleren, waarbij verschillende randvoorwaarden (parameters) door middel van algoritmen en data resulteren in een 3D output. De complexiteit van de uitkomst kan hierbij evenwijdig worden beschouwd aan de input. In klare taal vergeleek Reinier dit verhaal met het bakken van een brood. Een brood heeft verschillende ingrediënten (parameters) die afhankelijk van hoeveelheden een resultaat leveren. Het verschil is dat een gebakken brood onomkeerbaar is, terwijl een bouwkundig model te allen tijde gewijzigd kan worden.

Bent u geïnteresseerd in dit onderwerp? Neem dan contact op en we laten u de kansen met parametrisch ontwerpen zien.

De artist impression betreft de door Spring architecten en Architech Company parametrisch ontworpen gevel voor de nieuwbouw van een multifunctioneel gebouw aan de Donker Curtiusstraat in Den Haag.